Ekonomi

Çin’in İran’a 45 Milyar Dolar Borcu Var

İran Ticaret Odası Temsilciler Heyeti Üyesi Mesud Danışmend, Çin’in İran’a 45 milyar dolar borcu olduğunu ve yaptırımlar nedeniyle ülkesinin bu parayı tahsil edemediğini söyledi.

İran’da yayınlanan “İtimad” gazetesine konuşan Danışmend, ülkesinin ABD yaptırımları nedeniyle yurt dışından tahsil edemediği alacaklarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Danışmend, “Çin’in İran’a borcu yaklaşık 45 milyar dolar. Bu hala ödenmedi. Hindistan ile bu tür bir sorunumuz var.” söz konusu.

Danışmend, Güney Kore’nin ABD yaptırımlarını bahane ederek 7 milyar dolarlık borcunu ödemekten kaçındığını belirterek, “ABD, Irak’ın ödemek zorunda kaldığı 8 milyar doların sadece 2,7 milyar dolarına izin verdi. Bu önce Umman’a gidecek, sonra da Umman’a gidecek.” o zaman ABD tekrar ödeyecek. Onun izniyle İran’a bazı ürünler teslim edilecek.” ifadeleri kullandı.

Danışmend, sorunun çözümü için Tahran yönetiminin ilkeli kararlar alması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

“İran’ın bu sorunu çözmek için öncelikle ABD yaptırımlarının kaldırılmasına yönelik temel bir düşünceye ihtiyacı var. Para transferini sağlamak için Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı bünyesindeki Mali Eylem Görev Gücü’ne (FATF) üyelik konusu ( OECD) ve takas sorunları çözülmelidir.”

ABD’nin İran’a yaptırımları ve FATF yasası tartışması

2018’de eski Başkan Donald Trump’ın nükleer anlaşmadan çekilmesinin ardından ABD, İran’a yönelik ekonomik yaptırımları artırdı ve petrol satışlarını sınırladı.

Washington yönetiminin İran’a yönelik yaptırımlarıyla ilgili öne sürdüğü bir başka iddia da, kara para aklamanın ve terörün finansmanının önlenmesini içeren FATF’ye üye olmaması. İran’daki muhafazakarlar, ülkenin “hassas mali bilgilerinin düşmanlara ifşa edileceği ve devrimci güçlere yardım edileceği” şeklinde yorumladıkları FATF üyeliğine karşı çıkıyor.

FATF, Kuzey Kore ile birlikte gri listede bulunan İran yönetimine, ülkenin mali yapısını uluslararası normlara uygun hale getirecek reformları tamamlaması için Haziran 2019’a kadar süre verdi. FATF daha sonra bu süreyi Ekim 2019’a ve ardından Şubat 2020’ye erteledi.

FATF, 21 Şubat’ta İran’ı terörün finansmanı ve kara para aklamayla ilgili mali reformları tamamlamadığı için gri listeden kara listeye aldığını duyurdu.

Görev gücü, kara para aklama ve terörün finansmanının önlenmesi için 37 üye ülkenin bankacılık ve finans sistemlerini denetlemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu