Köşk Çiftliği Domatesleri Sofralara ve Salça Fabrikalarına Ulaşıyor
Aroması, kokusu ve tadıyla sofraların vazgeçilmez lezzeti Köşk Çiftlik domatesin yolculuğu başladı. Tarlalardan toplanan domatesler hem salça fabrikalarına hem de sofralara ulaşıyor.
Türkiye’nin en çok üretim yapılan yerleri arasında yer alan Aydın’da üreticiler salça hasadına başladı. Sabahın erken saatlerinde tarlaya giden işçiler, güneşten korunan domatesleri fidanların altından tek tek önce kovalara, sonra kasalara doldurup, satmak için köy merkezine gelen tüccarlara teslim ediyor. Bir dönem yağmurlu ve kurak havaya rağmen güzel vakit geçiren domates üreticisi, dekara 10 tonun üzerinde olan salça hasadının yanı sıra aroması, tadı ve kırmızı rengiyle sofralık domatesleri de teslim ediyor.
Domateste marka olan Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı kırsal Çiftlik Mahallesi, 20 yılı aşkın süredir ürettiği salçayla ekmeğini kazanmaya devam ediyor. Toprak yapısı ve farklı hava koşulları ile domates yetiştiriciliği için en uygun ortamın oluşturulduğu mahallede halkın büyük bir kısmının geçimi bu işe bağlı. Ekmeğini kazanmak isteyen çevre ilçelerden domates toplayıcıları, geniş tarlaları hasat için dolduran mahalleliye takviye kuvvet veriyor. Genellikle İstanbul pazarına gönderilen binlerce ton salça ve sofralık domates, köy meydanına gelen tüccarlar aracılığıyla hem salça fabrikalarına hem de sofralara ulaştırılıyor.
“Hem sofrada hem de salçada kullanılır”
Domates üreticisi Sedat Kaplan, 20 yıldır domates ürettiğini belirterek, “Domatesleri toplayıp İstanbul Pazarı’na gönderiyoruz. Üretimimizin dekara 4-5 tonu İstanbul’a, kalanı salça fabrikalarına gidiyor. Bazı yerlerde dekara 10 tonu buluyor. Bu yıl bize yeter. Piyasaya göre satış ve üretim değişebiliyor. Domates bazen iyi para ediyor. Bazen salça 30 lira. Geçen sene salça 2,5 ton oldu. Yarım lira. Geçen yıl salça 2 liraydı. Ya da girince zor oluyor. Domatesler genel olarak Çiftlik Mahallemizin ürünüdür. Bazen mısır ve pamuk ekilir ama çoğunlukla domates. Domates bizim için değerli bir gelir kaynağı. Domates bizim için vazgeçilmez bir gelir kaynağı. Domates sofralarımızın vazgeçilmez ürünüdür. Hem sofralarda hem de salçalarda kullanılan bir üründür yani sofralarda kullanılması kuraldır. Aroması, kokusu ve tadıyla domateslerin en hoşu Çiftlik köyümüzün domatesidir.”
“En Çok Tercih Edilen Domates”
Köşk’ün Çiftlik Mahallesi esnafından Sadık Bulgur, çiftlik domatesinin en çok tercih edilen ürünler arasında yer aldığını belirterek, “Çiftlik domates bir marka diyebiliriz. Özellikle İstanbul pazarı domatesimizi tercih ediyor. Çünkü domatesimiz her yönüyle mükemmel. Kaliteden aromaya, renkten lezzete, dayanıklılığa kadar işimiz bir marka.”
“İsrarla alınması için takip edilen bir üründür”
Tarlada hasada katılarak çiftçileri ziyaret eden ve bereket dileyen Konak Belediye Başkanı Nuri Güler, “Yıllardır burada üretilen çok kaliteli bir domatesiniz var. Türkiye’nin her yerinde bilinen meşhur bir domatesimiz var. Domatesimiz Türkiye’nin her yerinde özellikle İstanbul pazarlarında yetişiyor ve domatesimiz özellikle tüketici tarafından rağbet görüyor. Yıllardır tüketicinin peşinden koştuğu bir çalışmamız. Profesyonel üretim çok başarılı çünkü son tüketici bu işte çok başarılı. Kaliteli üretimden dolayı başarılı bir iş ve çok başarılı.Onlar su.Domatesin bütün bilgileri onlarda var.Organik ve hoş ürünler üretiliyor.Normal şartlarda domateslerimiz genellikle salça olarak ekilirdi.Daha önce burada bir firma ekibi sözleşmeli dikim yapmıştı.Çiftçilerimiz bu alanda önemli tecrübe kazandıktan sonra üretimde çok başarılı sonuçlar elde ettiler. Sonuç olarak domateslerimiz salçalık domates olmaktan çıkıp aynı zamanda sofralık olarak kullanılmaya başlandı. Domates üretimi o kadar gelişmiştir ki bu sıradan salça, küçük boy domatesler aynı zamanda elde edilen fidelerden çeşitlilik ve genetik gelişim sonucunda; sofralık görüntüsü, geniş hacimli, lezzetli hoş bir kıpkırmızı oldu. Bunun sonucunda vatandaşlar tarafından severek tüketilmeye başlandı” dedi.